home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right twitter_hover twitter updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Saying goodbye
Edukans Actieplatform
Vandaag is de grote dag: de eindpresentatie en de closing ceremony! We beginnen de dag met een laatste keer oefenen van de gedichten, toneel...

Saying goodbye

Vandaag is de grote dag: de eindpresentatie en de closing ceremony! We beginnen de dag met een laatste keer oefenen van de gedichten, toneelstukjes en liedjes. De laatste puntjes worden op de i gezet, outfits samengesteld en attributen geknutseld voor vanmiddag.  

Als we gaan lunchen, beginnen we te beseffen dat het afscheid nadert. Als we naar de bus lopen, zegt mijn buddy ‘I am so sad you are leaving’, waarbij het bij mij echt binnenkomt. Tijdens de lunch genieten we met de hele groep van een van deze laatste momenten samen, waarbij veel wordt gelachen en gekletst.

Na de lunch is het tijd voor de eindpresentatie. De toneelstukjes gaan over de onderwerpen waar we de hele week aan hebben gewerkt, namelijk: ‘wat betekent het om een goede leerling te zijn?’, ‘wat betekent het om een goede docent te zijn?’, en ‘wat is de rol van ouders en de gemeenschap bij goed onderwijs?’. Zelf speel ik mee in het derde toneelstuk. In ons stuk laten we zien dat sommige kinderen niet naar school kunnen, omdat er bijvoorbeeld verwacht wordt dat zij thuis helpen als vader en moeder aan het werk zijn. We laten zien dat de community elkaar kan ondersteunen, waardoor meer kinderen naar school kunnen gaan. In ons stuk komt ook naar voren dat contact tussen de school en ouders belangrijk is, zodat ouders het belang van onderwijs meer gaan inzien. Naast de toneelstukken van leerlingen, wordt er ook eentje opgevoerd door docenten. Er worden twee gedichten voorgelezen en wordt er een zelfgemaakt lied gezongen: alles over het belang en de inhoud van goed onderwijs.

Na een week vol hard werken en nieuwe vriendschappen is het moment van afscheid toch echt gekomen. Iedereen gaat samen met zijn/haar buddy op een rustig plekje zitten zodat de aan elkaar geschreven brieven voorgelezen kunnen worden. Het afscheid valt voor velen zwaarder dan gedacht. Ik vind het heel lastig om mijn buddy achter te laten. Eftu (mijn buddy) is zo’n lieve meid en ik ga haar echt missen. Goodbye, my friend.

Stukje uit de brief die ik (Nathalie) aan mijn buddy gegeven heb:

Dear Eftu, I had a great week with you. I loved spending time with you and going to class with you. I hope you can hold on to this experience your whole life. Study hard and make your dreams come true. Remember this experience and use it as a motivation to study even harder. I will miss you and your country. The people here are so nice. When you wave, everybody waves back and when you say hello, you get a big smile back.

I loved learning about your life and your culture. I will miss you so much and I wish you best of luck in the future.

Love,
Nathalie (your friend)

Geschreven door Nathalie

Furdosa, mijn buddy, en ik hebben deze week een onvergetelijke band opgebouwd.
Vanmiddag bij het moment van afscheid was het heel moeilijk om doei te zeggen tegen iemand die je waarschijnlijk nooit meer gaat zien. Tijdens het afscheid heeft mijn buddy mij een brief gegeven, waarin ze het volgende schrijft:

‘Hello dear friend,
I was so happy when I met you and it didn´t feel like you would leave so soon.
I am sure that you will remember my country, Ethiopia.
It is my great wish that we meet again, my dear friend.
I remember every day of my best friend.’

We hebben samen een geweldige tijd gehad, die ik nooit meer ga vergeten. Ik ga haar missen, maar ze blijft voor altijd in mijn hart.

Nagaati Furdosa (Doei Furdosa)

Geschreven door Blossom

ps, vandaag extra veel foto's omdat we morgen waarschijnlijk niets meer kunnen posten. We vertrekken om 6.30 uur in de bus richting Addis Abeba, shoppen nog wat souvenirs voor het avondeten en in de avond worden we weer verwacht op het vliegveld voor te terugreis!

Media bij bericht (26)

Reacties (3)

 • Yassine Hamoudi
  10 maanden geleden
  Waaaaauw ik ben zeer onder de indruk van alles wat jullie hebben meegemaakt,ik wil edukans bedanken voor de prachtige reis die mijn zoon met jullie heeft mogen meebeleven,en alle andere mensen die deze reis op zijn pad zijn gekomen,ik wens jullie een goede reis terug en tot spoedig weerziens,liefs pappa

  Reactie rapporteren

 • Angelique Vugts
  10 maanden geleden
  Wauw wat een mooi afscheid en een bijzondere reis! Dank je wel dat we mochten meegenieten op deze manier. Kan me voorstellen hoe moeilijk het is om weer afscheid te nemen, maar jullie hebben prachtige woorden geschreven voor jullie buddy’s en deze zullen ze vaak teruglezen. Jullie hebben echt verschil gemaakt! Heel veel succes met de terugreis vandaag. Kan niet wachten om alle verhalen van Ophelie morgen te horen en haar weer te kunnen knuffelen! Love you. - X - Mama, Jeff, Dajo en Lizzy #trots

  Reactie rapporteren

 • Astrid Van Beest
  10 maanden geleden
  Wow....ben ontroerd door jullie mooie woorden en foto's. Supertrots op jullie allemaal. Dankbaar dat we van alles mochten meegenieten op deze manier. Zo bijzonder wat jullie met elkaar hebben beleefd en ervaren: warmte, liefde, respect en verbinding. Het wezenlijk aanraken van de ander....wederzijds. Dit neem je de rest van je leven met je mee. Liefs x

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen