home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right twitter_hover twitter updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Gezegende ochtend
Edukans Actieplatform
Zondag 23 februari  Bezoek Ethiopisch orthodoxe kerk Vanochtend zijn we met een groep docenten en leerlingen naar de Ethiopisch ortho...

Gezegende ochtend

Zondag 23 februari 

Bezoek Ethiopisch orthodoxe kerk

Vanochtend zijn we met een groep docenten en leerlingen naar de Ethiopisch orthodoxe kerk gegaan. Sinds de 4e eeuw staatskerk van Ethiopië en ontstaan uit Handelingen 8 (verhaal van de kamerheer Filippus).

Bij aankomst zien we een indrukwekkende menigte voor de kerk. Mensen die buiten staan voelen zich niet rein genoeg om naar binnen te gaan. Als groep zijn we, na toestemming gevraagd te hebben aan een priester, door de poort gelopen waarbij onze dames voorzien zijn van hoofd bedekkende sjaals.

Door de poort komen we op een grote binnenplaats (te vergelijken met de voorhof van de oude Joodse tempel). De vrouwen lopen naar rechts en de mannen naar links.

In het midden van de binnenplaats staat de kerk. Door de luidsprekers horen we wat er binnen in de kerk gesproken wordt (in het Ge’ez) door de priesters die communiceren met God namens de gemeenschap. Twee jongens die bij mij zitten leggen in het Engels uit over de liturgie binnen. Schriftlezing, gebeden, zegen enz.

Met de mannen zijn we tijdens de dienst naar de zijkant van de kerk lopen om samen met de andere jongens en mannelijke docenten ons ritueel te wassen (reinigen). Een prachtig verbindend moment met de plaatselijke kerkgangers waarbij veelvuldig handen worden geschud en selem (vrede) wordt gezegd.

Ondanks alle plechtigheid van de dienst een zeer ontspannen en hartelijke sfeer.

Na afloop van de dienst zijn we als gehele groep nog even binnen in de kerk gaan zitten om van de atmosfeer te proeven. Letterlijk een gezegende ochtend.

 

Indruk van leerlingen:

Super! Wat ik nou heb meegemaakt. Tijdens de dienst zit ik en er komen kinderen op mij af. Eerst op een afstandje en steeds dichterbij. Aanraken. Lachen, vragen naar mijn naam. Allemaal in gebrekkig Engels, maar dat maakt geen verschil. We maken een groepsfoto en we maken steeds meer foto’s en er komen steeds meer kinderen.

In een uur leer je iemand kennen. Ze zijn lief, aardig, je bouwt een band op, je ziet de armoede…

In de bus word ik stiller, uit de bus gekomen vraagt iemand iets en daar komen de tranen. Het besef van wat ben ik eigenlijk rijk.

 

Voor mij begint het al bij binnenkomst. Eerst word ik bekeken en daarna voel ik mij meteen welkom, ook al ben ik een totale vreemdeling. Ik word als een vriend onthaalt en zelfs als ik zeg, dat ik niet gelovig ben. Bij het rituele wassen mag ik meteen naar voren komen om water te krijgen voor de wassing. Binnen in de kerk zie ik een meisje. Ze komt bij mij zitten. Ik voel me als een vader met mijn eigen kind. Mijn gedachte: Ik laat haar achter en ik ga naar huis. We hebben geen woord gewisseld maar het is zo’n liefdevol moment. Ze hebben zo weinig, maar zo veel liefde. Je wil iets doen, je ziet de armoede, maar hoe dan? Het doet mij pijn. Bij terugkomst moet ik huilen, het besef komt nu echt binnen. En toch het geeft mij troost dat ik samen met hen een goede tijd heb gehad vandaag.

Edwin van Splunter - docent
Met foto's van Luuk Smets - docent

 

 

Media bij bericht (9)

Reacties (8)

 • Dennis klatten
  11 maanden geleden
  Alleen al hierom zouden mensen moeten kunnen reizen. Zien en voelen hoe het de ander vergaat brengt ons terug naar waar het om gaat. En brengt mensen bij elkaar.

  Reactie rapporteren

 • Joukje
  11 maanden geleden
  Trots op jullie, op het openstaan, op het voelen van alles wat je ziet en meemaakt.

  Reactie rapporteren

 • Miranda Kleisen
  11 maanden geleden
  Ook ik schiet steeds vol. Wat bijzonder allemaal. Fijn dat jullie het zo open beschrijven.

  Reactie rapporteren

 • Astrid Van Beest
  11 maanden geleden
  Wow..ben erg geraakt door jullie belevenissen en prachtige vertaling in emoties. De verbinding. Zo mooi dat jullie dit mogen meemaken!

  Reactie rapporteren

 • Joan Melgers
  11 maanden geleden
  Wat mooi dat jullie dit allemaal kunnen beleven en voelen! Neem alles in je op en neem je verhalen mee terug naar Nederland!

  Reactie rapporteren

 • Ineke Visser
  11 maanden geleden
  Hoi Paul, Ik volg je en met mij ook een aantal studenten hier op het Horizon College. Ik heb even wat foto's laten zien. Ook die mooie foto die van jou is gemaakt. Prachtig. Ik wens jullie allemaal nog wat waanzinnige dagen toe en hoor heel graag de verhalen als je weer thuis bent. Groetjes, Ineke

  Reactie rapporteren

 • Henriette van Asselt
  11 maanden geleden
  Met kippenvel volg ik de verslagen. Wat een beleving.

  Reactie rapporteren

 • Yassine hamoudi
  11 maanden geleden
  Prachtige belevenis,en mooie foto,s die een mooi beeld geven ,van wat jullie mee maken,en de verslagen zijn subliem,vooral de foto van Björn met ik neem aan zijn buddy ,ik wens iedereen heel veel plezier die met deze mooie bijzondere reis mee zijn ,geniet van het land en van de mensen,en ik hoop dat jullie ook iet mee krijgen van de geschiedenis van Ethiopië,zoals ik al in de verslagen heb kunnen lezen,selamta

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen