home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right twitter_hover twitter updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Meet the buddies
Edukans Actieplatform
Zaterdag 22 februari 2020 De openingsceremonie Terwijl de zon langzaam opkomt, giert de adrenaline door mijn lichaam. Vandaag gaa...

Meet the buddies

Zaterdag 22 februari 2020

De openingsceremonie

Terwijl de zon langzaam opkomt, giert de adrenaline door mijn lichaam. Vandaag gaan we onze buddy’s ontmoeten en wat hebben we er ongelooflijk veel zin in. We stappen de bus in. Deze keer een korte busreis naar de bestemming. Onderweg komen we jong en oud tegen die ons enthousiast begroeten en verwonderen we ons over de dingen die we zien in het lokale leven hier.

Aangekomen op de school wacht ons een warm welkom. Een grote groep leerlingen en docenten staan ons al op te wachten. Als ik voor me kijk, zie ik een meisje verlegen achter haar leraar staan. Ik zwaai naar haar, ze lacht. Veel kinderen staan te juichen, te lachen, te zwaaien, allemaal omdat wij er zijn. Het is indrukwekkend om te zien hoe vrolijk en enthousiast ze zijn om het bezoek uit Nederland, bijzonder!

In mijn ooghoek zie ik Wessel met zijn handen een peace-teken vormen. Ik kijk die richting op, en zie meteen een aantal kinderen die het teken na proberen te doen. Zodra het is gelukt zie ik ze lol hebben.

De docenten en begeleiders nemen plaats voor een grote groep Ethiopische leerlingen en docenten. Iedereen begint uitbundig te klappen. De Nederlandse docenten en begeleiders stellen zich één voor één voor, waarna iedereen de naam herhaalt. Bij de ene naam gaat dit beter dan bij de andere naam... De welkomsceremonie is nu echt begonnen! De geur van koffie kruipt daarbij langzaam in onze neus.

Onderdeel van het welkom is ook een traditionele koffieceremonie. Daar kwam die geur dus vandaan! Op de grond licht geplukt gras. Een aantal dames deelt brood, zaden, popcorn en natuurlijk ook de koffie uit. Ondanks dat dit onderdeel is van de ceremonie met als doel een gastvrij ontvangst, heb ik er wel een dubbel gevoel bij. Wij krijgen van alles aangeboden terwijl je ook ziet dat er veel leerlingen zijn die dit ook wel zouden lusten..

Er worden gedichten voorgedragen, er wordt gedanst, gezongen, gebeden en een toneelstuk over de Life Skills en vriendschap voorgedragen. Ik merk echt dat ze er moeite in hebben gestoken en er ook, net als wij, heel veel zin in hebben. Het toneelstuk is erg uitgebreid. Er komen verschillende aspecten van de Life Skills lessen naar voren, die hier op school worden gevolgd. Het belang van Life Skill lessen in het onderwijs worden bijvoorbeeld benadrukt en de invloed van vrienden en familie goed in beeld gebracht. Wat zijn ‘good friends and bad friends’ en hoe heeft je familie invloed op je schoolleven? Het was erg inspirerend om te zien hoeveel aandacht er hier op school aan dit onderwerp wordt besteed.

Door Blossom

 

Meet the buddies

Na de openingsceremonie is het tijd om de buddy’s te ontmoeten. Met zijn allen lopen we het lokaal binnen. We worden verwelkomt door klappende Ethiopische leerlingen. Dit is het moment dat we aan onze buddy’s gekoppeld worden. Iedereen heeft veel zin om zijn of haar buddy te ontmoeten, maar het is natuurlijk ook spannend! Wie uit deze groep zal mijn buddy zijn? Als je naam genoemd wordt mag je naar voren komen en dit doet je buddy ook.

Wanneer ik naar voren loop ben ik toch wel een beetje zenuwachtig. Ik geef mijn buddy een hand en we gaan samen in een van de schoolbanken zitten. Haar naam is Eftu, ze is 15 jaar en woont bij haar tantes op zo’n 15 minuten lopen vanaf school. We leren elkaar kennen door te tekenen over ons huis, onze familie, hobby’s en meer. Ook heb ik mijn handen en voeten nodig. De Nederlandse leerlingen hebben foto’s meegenomen om te laten zien. Ik vind het vooral heel leuk om te zien dat Eftu veel vragen stelt over mijn familiefoto. Nadat we elkaar beter hebben leren kennen gaan we met zijn alle lunchen. Tijdens de lunch wordt er natuurlijk ook gekletst en daarna leren we onze buddy’s het spelletje boter, kaas en eieren en de cupsong. Al het geklets en de spelletjes zorgen voor een ontspannen en gezellige sfeer. De lunch is al snel afgelopen en er we nemen afscheid van hen. We hebben allemaal veel zin om ze morgen weer te zien.

’s Middags gaan we in twee groepen door de stad Jimma wandelen vanaf het hotel. Het is leuk om de stad te ontdekken en te zien hoe mensen hier leven. We bezoeken bijvoorbeeld een markt, wat wel veel indruk maakte. Er liepen verschillende mensen met levende kippen over de markt, die op de kop aan hun poten werden vastgehouden. Ondertussen bewogen ze nog wel, dat had ik nog nooit gezien!  Toen we verder wandelden door de stad zagen we van alles langskomen. Bedelaars, straathonden,  hele kleine huizen van niet meer van kartoen en doeken. Daarbij ook veel aardige mensen die naar ons zwaaien en wij zwaaien vrolijk terug. Al met al was het een  mooie dag met veel indrukken.

Door Nathalie

 

 

Media bij bericht (15)

Reacties (6)

 • Yassine hamoudi
  11 maanden geleden
  Wat een mooie impressie,

  Reactie rapporteren

 • Sebastian
  11 maanden geleden
  Super leuk om te lezen dat jullie nu al zo veel meegemaakt hebben! Ik ben benieuwd naar de rest van de week! Veel plezier en succes

  Reactie rapporteren

 • Angelique Vugts
  11 maanden geleden
  Wat een bijzonder en warm welkom! Zoveel kinderen. Kan me voorstellen hoe spannend en indrukwekkend dit was voor jullie. Leuke foto samen met je buddy Ophelie! Geniet en veel succes....zoveel indrukken. - X -

  Reactie rapporteren

 • Marko
  11 maanden geleden
  Wat een mooie momenten nu al en nog de hele week te gaan! Geniet allemaal...

  Reactie rapporteren

 • Marjolein Schulten
  11 maanden geleden
  Wauw,... Ook al zijn we er niet live bij, de verhalen en foto's geven al een indrukwekkend beeld.. Dit zal live absoluut nog veel indrukwekkender zijn....

  Reactie rapporteren

 • Michel de Goeij
  11 maanden geleden
  Leuk om jullie verhalen te lezen. Veel plezier verder.

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen